Zdravila za parazite: pravilno zdravljenje helminthiasis

Prisotnost parazitov v telesu vodi do resnih zdravstvenih posledic. Sem spadajo razvoj alergij, splošna izčrpanost in zmanjšanje imunske obrambe, stanje hipovitaminoze in anemije ter motnje živčnega sistema, nevroze, nespečnost in slab apetit. Pravilno zdravljenje proti parazitom, njihovim ličinkam in jajčecem ter uporaba zdravil, ki bodo obnovila presnovne procese, ki jih moti prisotnost nepovabljenih gostov v telesu, lahko odpravi vse te manifestacije.

Kako se znebiti parazitov: splošna načela

zdravnik moškemu predpiše zdravilo za zajedavce

Najprej je zdravljenje namenjeno popolnemu odstranjevanju telesa črvov in njihovih ličink. Če v telesu ostane vsaj en parazit, lahko pride do ponovne okužbe. Tu so nepogrešljiva samo zdravila, in to zaradi dejstva, da se veliko parazitov prenaša skozi umazane roke. V zvezi s tem, tudi če je bolnik spil zdravilo za zajedavce, a hkrati zanemarjal pravila osebne higiene in je nenehno v stiku z izvorom zajedavcev (ljudmi ali živalmi), je hitra ponovna okužba povsem možna .

Zato je zdravljenje parazitov sestavljeno iz dveh obveznih komponent:

  • Uporaba parazitskih zdravil za njihovo odstranitev iz telesa.
  • Preprečevanje ponovne okužbe (osebna higiena, razkuževanje hiše, osebnih stvari in površin, obdelava vseh družinskih članov, hišnih ljubljenčkov).

Poleg tega je pogosto potrebna dodatna terapija za tiste motnje, ki jih parazit povzroča njegova prisotnost v telesu.

Zdravljenje proti parazitom

obiščite zdravnika za parazite v telesu

Osnova terapije proti zajedavcem, ki so jih našli v telesu, je uporaba antiparazitskih zdravil. Ta zdravila lahko prizadenejo odrasle, njihova jajčeca in ličinke. Z izbiro zdravil proti parazitom se mora ukvarjati izključno zdravnik, potem ko prejme rezultate vseh potrebnih pregledov in oceni splošno stanje bolnika. Prepovedana je samostojna uporaba parazitskih zdravil za zdravljenje in preprečevanje črvov, kar je posledica več dejavnikov. Prvič, vsa zdravila proti parazitom spadajo v posebno skupino kemoterapevtskih sredstev, ki imajo močan toksični učinek na žive organizme. In človeško telo v tem pogledu ni nobena izjema. Napačen odmerek ali izbor zdravil lahko poškoduje jetra ali ledvice, hkrati pa helmintu sploh ne škoduje.

Drugič, zdravnik izračuna odmerek glede na starost in težo, pri čemer zdravilo proti parazitom uporablja v kratkem tečaju in največji dovoljeni in varni odmerek.

Tretjič, glede na rezultate analize je izbrano zdravilo za zajedavce, ki bo v tem primeru učinkovito, saj različne vrste črvov (pa tudi njihove ličinke in jajčeca) umrejo zaradi različnih vrst zdravil.

Zdravila za zajedavce: razvrstitev zdravil

predpisovanje zdravila za parazite

Zdravila, ki prizadenejo parazite in njihove ličinkaste oblike, jajčeca, so glede na učinek na določene skupine črvov razdeljena v več razredov.

Prva skupina je sredstvo proti parazitom, ki prizadene razred ogorčic. Razdeljeni so v dva podrazreda:

  • Zdravila, ki delujejo proti črevesnim ogorčicam.
  • Zdravila, ki delujejo na zunajčrevesne vrste ogorčic.

V drugo skupino spadajo zdravila, ki škodljivo vplivajo na razred cestod. Prav tako spadajo v dve podskupini:

  • Zdravila, ki delujejo na črevesne zajedavce.
  • Zdravila, ki vodijo do uničenja cestod zunaj črevesnega lumena.

V tretjo skupino spadajo vsa zdravila proti zajedavcem, ki delujejo na mehur. Razdeljeni so tudi v podkategorije:

  • Zdravila, ki delujejo na črevesne zajedavce.
  • Zdravila, ki vodijo do uničenja cestod zunaj črevesnega lumena.

Posebno mesto zasedajo zdravila iz četrte skupine, ki spadajo v širok spekter delovanja. To pomeni, da bo takšno sredstvo proti parazitom učinkovito proti večini znanih helmintov.

Dopolnilna terapija: zdravljenje alergij, izboljšanje počutja

zdravila za zajedavce v telesu

Poleg antiparazitskega zdravljenja se zdravila pogosto uporabljajo za izboljšanje bolnikovega stanja, normalizacijo počutja in splošno okrepitev. Poleg tega je zaradi močne alergizacije telesa pri okužbi s paraziti indicirano tudi zdravljenje alergij s specifičnimi sredstvi. Alergija se pojavi kot odziv na prodiranje in razmnoževanje zajedavcev, tujih telesu, lahko se poslabša v času množične smrti zajedavcev. Zato so antihistaminiki včasih predpisani kot preprečevanje poslabšanja alergij v ozadju zdravljenja helminthiasis.

Za lajšanje zastrupitve odstranite odpadne snovi in antigene parazitov, še posebej, če obstaja izrazita alergija, medtem ko jemljete antihelmintična zdravila, je indiciran hkratni vnos antihistaminikov in sorbentov. Poleg tega se sorbiranje in antialergijska terapija začne približno tri dni pred jemanjem glavnega zdravila in traja vsaj 5 dni po njem.

Helminthiases pogosto vodijo do motenj črevesne mikrobne flore, zato je priporočljivo aktivno uporabljati fermentirane mlečne izdelke, rastlinsko hrano in preventivni potek probiotikov za obnovo normalne biocenoze. Med zdravljenjem je vredno iz prehrane izključiti dražilno, težko hrano, gosto hrano in odvečne beljakovine. Najbolj uporabne bodo juhe in lahke zelenjavne enolončnice, žita in mlečni izdelki. Za aktivno odstranjevanje toksinov iz telesa je pomembno, da uživate veliko tekočine.