Paraziti, ki živijo v ljudeh

Že dolgo je znano, da lahko skoraj vse bolezni različnih organov povzroča prisotnost parazitov v telesu.

črv je parazit v človeškem telesu

Vendar se vsakemu od nas vedno zdi, da se nam to ne more zgoditi. Hkrati pa vsak dan na stotine ljudi obišče različne zdravniške ordinacije in ne more najti vzroka bolezni.

Kako zajedavci vstopijo v telo?

Paraziti v človeške organe vstopajo na več načinov, vsakega pa ves čas srečujemo v vsakdanjem življenju.

Metode vnosa parazitov v telo:

 1. Ko jeste rahlo nasoljene ribe ali kaviar.
 2. Z mastjo, ki je prožeta z mesom.
 3. Z mesom divjih živali.
 4. Z premalo kuhanim mesom.
 5. Z dimljenim mesom in ribami.
 6. Z zelišči, zelenjavo in sadjem, ki so bili pred uporabo slabo oprani in niso poparjeni z vrelo vodo.
 7. Ko hodite bosi po travi, po površini, pognojeni z gnojem.
 8. Od hišnih ljubljenčkov.
 9. Žuželke, kot so muhe, lahko nosijo jajčeca.
spanje z mačko kot vzrok zajedavcev parazitov

Znaki okužbe s paraziti

Po študiju, kako zajedavci vstopijo v človeško telo, se skoraj vsak prebivalec planeta znajde v tako imenovanem območju tveganja.

Vendar obstajajo nekateri simptomi, katerih prisotnost lahko pomeni, da v človeškem telesu živi parazit:

 • Bolezni črevesja.
 • Zaprtje. Povzročajo ga paraziti, ki so že dolgo v človeku in so dosegli velike velikosti, blokirajo črevesje in s tem preprečujejo stabilno delovanje telesa.
 • Driska. Tudi ohlapno blato je lahko znak zajedavcev v telesu. Vzrok za drisko je lahko parazit, ki v svojem življenju izloča za človeka strupene snovi, ki lahko med drugim povzročijo utekočinjanje blata.
 • Napihnjenost. Vzrok za te motnje so lahko črvi v človeškem telesu, ki v svojem življenju povzročajo vnetne procese.
 • Bolezni črevesja. Paraziti, ki živijo v človeku, absorbirajo večino koristnih hranilnih snovi iz telesa. Poleg tega črvi, ki parazitizirajo v človeškem telesu, vodijo do okvare dobro usklajenega delovanja telesa. Tako na primer organi prenehajo pravilno asimilirati maščobo, zaradi česar se ta pojavi v debelem črevesu, nadalje v blatu, kar vodi do kršitve blata.
 • Bolečine v sklepih in mišicah. Zelo pogosto so ti boleči občutki, zelo podobni tistim, ki jih ima oseba z artritisom, posledica dejstva, da imunski sistem, ki poskuša pregnati parazite iz telesa, v njih povzroči vnetne procese, ki so vzroki za bolečino.
 • Alergija. Pogosto so vzroki za dermatitis, papilome, ekceme in vse vrste kožnih izpuščajev paraziti, ki že dolgo živijo v telesu. Alergija je določen signal za človeka. V telesu imunski sistem, ki zaradi zaščite proizvaja veliko število eozinofilnih celic, povzroča vnetne procese, ki vodijo v težave na človeški koži.
 • parazit v človeških očeh
 • Anemija. Ta bolezen, ki jo povzroči huda izguba krvi, se lahko razvije tudi kot posledica "aktivnosti" parazitov. Trichomonas, ki živijo v črevesni sluznici, se hrani ne samo s hranili v telesu, ampak tudi s krvjo. Zato lahko med množičnim razmnoževanjem taki paraziti v okuženi osebi, ki živijo predvsem v krvnih celicah, povzročijo znatno izgubo krvi.
 • Težave s težo. Vsaka presnovna okvara je lahko posledica vitalne aktivnosti črvov. Oba lahko motijo metabolizem in povzročajo izgubo teže ali pa z zaužitjem večine glukoze povzročijo odvečno težo.
 • Povečana razdražljivost in razdražljivost. Življenjska dejavnost nepovabljenih gostov v človeškem telesu ne more ostati brez pozornosti živčnega sistema. Mnogi paraziti sproščajo toksine, ki lahko dražijo tudi živčni sistem. To lahko povzroči depresijo in pogosto draženje.
 • Utrujenost. Pomanjkanje hranilnih snovi pri ljudeh, ki jih povzroča prisotnost "požrešnih" črvov, lahko privede do motenj imunskega sistema, zaradi česar človeku primanjkuje energije.
 • Nespečnost. Ponoči, predvsem med drugo in tretjo uro zjutraj, skušajo jetra telo očistiti toksinov, zato lahko v tem času paraziti pobegnejo skozi anus. Ta postopek povzroča draženje in nespečnost.
 • Bruksizem (škrtanje z zobmi med spanjem). Ta simptom je pogost pri otrocih. Ta pojav je posledica reakcije živčnega sistema na strupene odpadne snovi črvov, ki živijo v otrokovem telesu.
 • Imunske motnje. Obstoj parazitov v telesu povzroči oslabitev imunosti telesa, ki vso moč porabi v boju proti vsiljivcem. V tem času lahko katera koli okužba zlahka pride v oslabljeno človeško telo.
 • Dihalne poti. Tam, ki dražijo bronhije, lahko človeku povzročijo izcedek iz nosu in kašelj, kar posledično povzroči zvišanje telesne temperature in bolezni, kot sta astma in pljučnica.
 • Onkologija. Parazitom, ki dlje časa živijo v človeških organih, uspe resno poškodovati tkiva notranjih organov, kar povzroči vnetje in upočasni delo celotnega organizma ter povzroči negativne posledice.
bolečine v trebuhu s prisotnostjo parazitov v telesu

Diagnostika

V 21. stoletju je mogoče diagnosticirati vse, tudi prisotnost parazitov v človeku. Vsakdo lahko opravi vse potrebne teste in natančno ugotovi prisotnost ali odsotnost mehurčkov v telesu.

Sodobne medicinske tehnike lahko na več načinov ugotovijo prisotnost vsiljivcev v telesu.

Diagnostične možnosti:

 1. Analiza blata (ponoviti jo je treba vsaj 3-krat, medtem ko obstajajo določena obdobja, v katerih je bolje opraviti analizo).
 2. Encimsko imunski test (ELISA).
 3. Imunoanalizni testi (ELISA testi).
 4. Serološke raziskovalne metode.
 5. Ultrazvok notranjih organov.
 6. Endobiopsija.
 7. PCR diagnostika, ki lahko na podlagi študije analize DNK ugotovi prisotnost parazitov pri človeku.

Treba je opozoriti, da je treba zdravljenje parazitskih bolezni izvajati strogo pod nadzorom zdravnika, ki bo predpisal potek zdravljenja. Te vrste bolezni skupaj z drugimi ne smemo zdraviti samostojno.

ultrazvočna diagnoza parazitov pri ljudeh

Razvrstitev parazitov

Spodaj je popolna klasifikacija. Razred so protozoalni (protozojski) mikroorganizmi, ta razred vključuje:

 1. Dizenterija ameba, ki povzroča bolezni, kot je amebija.
 2. Črevesna balantidijaza, ki povzroča balantidijazo.
 3. Leishmania (lišmanioza).
 4. Giardia (giardija).
 5. Plasmodium falciparum (malarija).
 6. Toksoplazma (toksoplazmoza).
 7. Trichomonas (trihomonijaza).

Razred črvov (helminti), ki vključujejo:

 1. Ascaris (ascariasis).
 2. Opisthorchiasis (opisthorchiasis).
 3. Pinworms (enterobiasis).
 4. Ankystoloma (ankilogram).
 5. Šistosomi (šistosomijaza).
 6. Anisakida (anisakidoza).
 7. Trihinela (trihineloza).

Razred ektoparazitov (ki živijo na površini telesa) vključujejo:

 1. Uši (uš).
 2. Srbež garje (garje).
 3. Pršice (demodikoza).
vrste parazitov pri ljudeh

Vrste parazitov

Da bi si približno predstavljali obseg vitalne aktivnosti zajedavcev v človeškem telesu, si jih podrobneje oglejmo.

Toksokara - sprva se je ta parazit razmnoževal in živel izključno v organih prebavnega sistema psov. Vendar so nedavne študije pokazale, da je zdaj ogromno ljudi, predvsem lastnikov hišnih ljubljenčkov, prenašalcev toksokare.

Dolžina odrasle toksokare, ki živi v odraslem organizmu, doseže 30 cm. Toxocara se razmnožuje s pomočjo jajčec, ki prodrejo v pasji iztrebki.

Iztrebki štirinožca padejo v zemljo in pesek, kjer lahko jajca toksokare hranijo do nekaj let. Od tam zajedavci prodrejo skozi človeka skozi podplate čevljev, tla in roke otrok, ki se dotikajo vsega na tleh v parku, kjer se sprehajajo psi.

Ko se zajedavci v človeškem telesu ne morejo več množiti znotraj telesa, saj ličinke toksokar dozorijo, se širijo po žilah in notranjih organih, zunaj pa ne izstopajo.

Za diagnosticiranje prisotnosti tega parazita pri osebi je treba opraviti biopsijo prizadetih organov (običajno jeter) in imunološke teste.

Omeniti velja, da če toksokara pride v oko, jo je mogoče odstraniti! Simptomi prisotnosti tega parazita v človeškem telesu so podobni drugim.

Ascaris je vrsta parazita, ki v človeško telo vstopi z neoprano zelenjavo in zelišči, umazanimi rokami, prahom in ga lahko prenašajo muhe.

Po nekaterih poročilih ta parazit vsako leto prizadene približno sto milijonov ljudi.

okrogli črv iz človeškega telesa

Ascaris v zgodnji fazi okužbe lahko povzroči alergijske reakcije.

Dolžina okroglega črva doseže 40 cm, le ena samica pa sprosti približno 200 000 jajčec vsak dan. Ascaris, ki je v človeško telo vstopil v obliki jajčeca, raste v ličinko, nato raste v črevesni steni, od tam v krvni obtok in od tam v katere koli organe, vključno z jetri, srcem, možgani .

Ascaris je zelo nevaren, saj lahko v življenju konča v katerem koli organu, ga poškoduje in povzroči resne bolezni. Ta parazit lahko uspešno naseli človekovo kri, zaradi česar lahko okužena oseba razvije anemijo ali slabokrvnost. Simptomi prisotnosti tega črva v telesu so podobni večini.

Ascaris je mogoče diagnosticirati s pomočjo študij blata vsaj 3-krat, pa tudi s pomočjo imunoloških testov v obdobju ličink.

Široka trakulja je parazit, ki v človeškem telesu zraste do 10 metrov. Tak črv lahko v človeku živi približno 25 let. Trakulja lahko pride v telo, ko jedo surove ribe, rake in kaviar. Omeniti velja, da tako velik parazit v telesu ne more človeka neopaženo živeti.

Znaki njegove prisotnosti so povsem očitni, med njimi aktivno slinjenje, predvsem zjutraj, slabokrvnost, izčrpanost, bolečine v trebuhu, bruhanje, slabost, šibkost, letargija in zaspanost.

Značilnost trakulje je na običajen način izstop z iztrebki človeka iz dela parazita. To je tisto, kar človeku, ki ni bil pozoren na simptome, praviloma pomaga diagnosticirati prisotnost parazita v telesu brez testov.

Profilaksa

Z opazovanjem preprostih osnov preventive lahko zmanjšate možnosti, da se nepovabljeni gost pojavi v vašem telesu in otrokovem telesu.

pranje sadja za preprečevanje pojava zajedavcev v telesu

Temeljito pranje hrane je ključ do uspešne preventive pred paraziti.

Preprečevanje okužbe s paraziti:

 1. Upoštevajte osnovna pravila osebne higiene.
 2. Odpravite stik z potepuškimi živalmi.
 3. Izogibajte se stikom otrok z okuženimi hišnimi ljubljenčki.
 4. Zmanjšajte stik otroka med sprehodom s kraji, kjer se sprehajajo hišni ljubljenčki.
 5. Umijte si roke po prostem in pred vsakim obrokom.
 6. Izogibajte se jedi med hojo.
 7. Pogosto mokro čiščenje stanovanja.
 8. Jejte samo dobro oprano zelenjavo in sadje, po tem oparjeno z vrelo vodo.
 9. Mesne izdelke jejte šele po popolni toplotni obdelavi, ki zadostuje za pripravo varnih obrokov.
 10. Pijte samo kuhano vodo.
 11. V prisotnosti domačih živali vsaj enkrat na šest mesecev izvajajte preventivne ukrepe.